Etzler Aron Trondheimsmodellen – Radikala Fr…

Etzler Aron Trondheimsmodellen – Radikala Fr…
Etzler Aron Trondheimsmodellen – Radikala Fr…
Beskrivning av Etzler Aron Trondheimsmodellen – Radikala Fr…

Aron Etzlers Trondheimsmodellen utkommer i juni 2008 i en ny utvidgad upplaga med förord av Göran Greider och med fyra nyskrivna kapitel.

Sedan över tjugo år tillbaka domineras västvärlden av en extremt marknadsliberal politisk dagordning. Oavsett regering tycks resultatet bli detsamma: mera avregleringar mera privatiseringar och fortsatt nedrustning av välfärden.

Denna utveckling – som också gäller i Sverige – har lett till en utbredd politisk hopplöshet och en kris för etablerade partier. Få känner till att det faktiskt finns konkreta exempel i vår närhet på hur den nyliberala politiken kan utmanas.

I Norge med Trondheim som centrum har man gått rakt emot strömmen och börjat utveckla alternativ till marknadsliberalismen. Man har till och med uppfunnit en ny metod för att byta politik den s.k. Trondheimsmodellen som bidragit till att Norge idag har Europas mest radikala regering.

I Nederländerna finns Europas snabbast växande vänsterparti Socialistiska partiet. Medan många andra partier alltmer fjärmar sig från sina medlemmar och alltmer liknar PR-byråer är Socialistiska partiets framgångsrecept att kombinera stark lokal förankring med praktisk politisk handling. 2006 slog man igenom nationellt när man i valet fick sjutton procent av rösterna.

Aron Etzler skildrar i Trondheimsmodellen dessa radikala framgångshistorier och diskuterar hur de kan inspirera svensk politiskt liv.

Aron Etzler är chefredaktör för veckotidningen Flamman. Han har tidigare utgivit Ta det tillbaka kampen om arbetarklassen och framtiden (2002) och Utan heder en bok om ohederliga debattörer och högerns rädsla för förändring (1999).

FRÅN MOTTAGANDET I SVERIGE

Årets mest hoppingivande och taggande bok. En annan värld är möjlig och man behöver bara åka över gränsen till Norge eller ta tåget (ja ta tåget för bövelen!) till Holland för att få konkreta bevis på att det lönar sig med organisering och att det går att mobilisera ­människor för rättvisa och solidaritet. Josefin Brink (v) på sin blogg

Ingen seger utan rörelse. Så kan man sammanfatta innebörden av den polett som trillar ner vid läsning av Trondheimsmodellen. Årets viktigaste svenska bok för den som undrar om det finns något hopp för vänstern. Svaret är att det finns det faktiskt … Man kan ­använda Aron Etzlers bok på flera olika sätt. Som en konkret kokbok i progressiv partiorganisering som en samling vittnesmål om den avgörande skillnaden mellan facklig samordning och undfallenhet eller helt enkelt som en chokladask. När det ser mörkt ut i Sverige slår jag upp valfritt kapitel i Trondheimsmodellen och blir genast på gott humör. Den svenska ­vänstern har vant sig vid att vara förlorare. Den ovanan måste vi göra oss av med.
Erik Berg i FiB/Kulturfront

Det är viktigt att förutsättningslöst våga ta sig an allt det man upplever. En tanke utanför den egna tankeboxen skapar de goda idéerna och gör att man kommer till nya slutsatser. För min del handlar det om att jag försöker läsa mycket. Just nu är det bland annat Trondheimsmodellen som ligger på nattduksbordet. Aron Etzler är chefredaktör på Flamman en tidning som jag kan säga ligger en bit bort från min politiska sfär. Men bara därför får inte det hindra mig i mitt sökande efter goda skribenter och intressanta infallsvinklar.
Per Schlingmann partisekreterare för moderaterna i Source

Jag har just läst Aron Etzlers utomordentligt intressanta bok Trondheimsmodellen. Den borde vara en given läsning för alla som fortfarande tycker att socialdemokratin ska vara ett klart och tydligt vänsteralternativ till en borgerlig politik byggd på marknadsliberalism och inte en halvljummen reparationsrörelse med enda uppgiften att göra det nyliberala systemskiftet lite mera mänskligt. Bengt Silfverstrand (s) på sin blogg

[Årets julklapp] inte främst för sitt sakinnehåll utan för att den återberättar framgångs­historier om vänsterpolitik.

Läs mer om Etzler Aron Trondheimsmodellen – Radikala Fr…...


Sök bästa pris på Etzler Aron Trondheimsmodellen – Radikala Fr… hos: