Erlander Tage Dagböcker 1960

Erlander Tage Dagböcker 1960
Erlander Tage Dagböcker 1960
Beskrivning av Erlander Tage Dagböcker 1960

Året 1960 är det år då Nikita Chrustjov tog av sig sin sko i FN:s generalförsamling och bankade den i bänken. Då John F Kennedy blev USA:s president. Och då avkoloniseringen får ett genombrott: Algeriet Belgiska Kongo Cypern…
Under åter blev Frankrike medlem i kärnvapenklubben tillsammans med USA Sovjetunionen och Storbritannien. Och det sovjetiska flygvapnet sköt ned ett amerikanskt spionplan över sovjetiskt område och tillfångatog piloten.
Den marockanska Agadir drabbades av ett förödande jordskalv. Och i Sydafrika dödade polisen ett stort antal obeväpnade och fredliga demonstranter mot rasdiskrimineringen i landet den s k harpevillemassakern.
I början av januari 1960 undertecknades EFTAfördraget
mellan Sverige Norge Danmark Storbritannien Schweiz Portugal och Österrike. På hemmaplan infördes omsen och Arlanda öppnades för flygtrafik. Och som en reaktion på den sydafrikanska apardheidpolitiken uppmanade LO till bojkott av sydafrikanska varor under april och maj. På den svenska arbetsmarknaden enades SAF och LO om att under en femårsperiod avskaffa de särskilda kvinnolönerna och i april prästvigdes kvinnor för första gången. Den socialdemokratiska partikongressen omvalde Erlander som ordförande. I det nya programmet tonades socialiseringsfrågan ner och kongressen fann att skäl talade mot tillverkning av svenska atomvapen. Andrakammarvalet i september blev en stor framgång för socialdemokraterna. Högerpartiet blev valets stora förlorare och folkpartiet blev nu störst bland de borgerliga partierna. Tage Erlanders internationella kontakter var detta år mer omfattande än någonsin tidigare. Han var utomlands vid flera tillfällen och de utländska besöken i Sverige var många.

Läs mer om Erlander Tage Dagböcker 1960...


Sök bästa pris på Erlander Tage Dagböcker 1960 hos: