Engell- Nielsen Klaus Ickevåld! – Handbok I F…

Engell- Nielsen Klaus Ickevåld! – Handbok I F…
Engell- Nielsen Klaus Ickevåld! – Handbok I F…
Beskrivning av Engell- Nielsen Klaus Ickevåld! – Handbok I F…

Ickevåld! Handbok i fredlig samhällsförändring är ett pionjärarbete. Trots att ickevåld har en lång tradition i Sverige har det inte förrän nu funnits en bok i ämnet för allmänheten. Ickevåld! vänder sig både till dem som har ett allmänt intresse för denna demokratiska kampform och till dem som är eller funderar på att bli aktivister. Boken tar upp både de grundläggande idéerna bakom ickevåldet och ger redskap för det praktiska arbetet. Författarna Klaus Engell-Nielsen Annika Spalde och Pelle Strindlund är förgrundsgestalter i den svenska ickevåldsrörelsen.

1900-talet är inte bara krigens århundrade utan­ även århundradet när många segrar vanns genom fredlig kamp: Den allmänna rösträtten erövrades Indien blev fritt medborgar­rättsrörelsen i USA stoppade raslagarna fackföreningsrörelsen Solidaritet fick den polska regimen att falla.

Också i vårt land har ickevåldskampanjer lämnat avtryck. Svensk demokrati och välfärd byggdes upp bland annat genom fredlig massolydnad. Almarna i Kungsträdgården står kvar tack vare de stockholmare som klättrade upp i träden och handgripligen stoppade politikernas planer på att hugga ner dem.

Allt fler använder sig idag av ickevåld. Listan kan göras lång: Människorättsaktivister blockerar transporter som ska utvisa flyktingar. Fredsvänner planterar träd på vapenfabriker. Klimatgrupper ordnar fester på innerstadsgator som tillfälligt stannar upp trafiken. Djurvänner för bort burhönor från djurfabriker. Kristna hjälper utvisningshotade att gömma sig. Solidaritets­aktivister reser till konflikthärdar i Colombia Palestina och Centralamerika för att genom sin närvaro skydda civilbefolkningen mot övergrepp.

10 kr av författarnas royalty för varje såld bok går till aktivister i Burma som med hjälp av ickevåld kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter (via Palme­centrets Solidaritetsfond Burma).

OM FÖRFATTARNA

Klaus Engell-Nielsen (född 1968) har lång erfarenhet av ickevåldsarbete från plogbills­rörelsen fredsrörelsen
och djurrättsrörelsen. Han har genomfört aktioner mot brittiska kärnvapen och deltagit i plogbillsrörelsens dialog
med Bofors ett arbete han skildrar i ­boken Samtal med ett ­vapenföretag. Han har också arbetat som följe­slagare i
Palestina och Israel.

Annika Spalde (född 1969) är författare och ­diakon i
Svenska kyrkan. Hon har arbetat som undersköterska i Paraguay med hemlösa i USA och som ekumenisk följeslagare i Palestina. Har stor erfarenhet av ickevåld och civil olydnad främst från freds- och djurrättsrörelsen. Hennes senaste bok är Ett brinnande hjärta: om mystik och engagemang.

Pelle Strindlund (född 1971) har arbetat­ med fattiga i Texas levt bland urinvånare i Guatemala och eskorterat
utsatta palestinska flickor. Från svenska djurfabriker har han räddat burhönor. Ickevåldsutövare sedan länge bland
annat i fredsrörelsen och Räddningstjänsten. ­Medförfattare
till flera böcker om etik livsåskådning och radikal politik till exempel Djurrätt och socialism (med Toivo Jokkala).

OM BOKEN

Denna bok är den ultimata guiden till ickevåld och överträffar de många engelskspråkiga verken i ämnet.
Den är välstrukturerad lättläst praktisk
användbar och full av intressanta­ anekdoter och citat från ickevåldskampens långa historia. Öppenhjärtiga­ personliga berättelser från författarnas erfarenheter av civil olydnad och fängelsevistelser blandas med tips på allt från hur man använder­ humor i politiska kampanjer till sätt att förmå kronofogden att inte konfiskera ens möbler. Ickevåld! kan mycket väl bli en bibel för en ny generation svenska aktivister.
Brian Palmer socialantropolog och religionsvetare gästprofessor till Torgny Segerstedts minne vid Göteborgs universitet

Den här boken har potential att bli en klassiker bland böcker om politisk aktivism. Författarna kan konsten att
engagera utan pekpinnar. Oumbärlig­ för den som strävar

Läs mer om Engell- Nielsen Klaus Ickevåld! – Handbok I F…...


Sök bästa pris på Engell- Nielsen Klaus Ickevåld! – Handbok I F… hos: