Ekerwald Carl- Göran Läsa Innantill Och Bli E…

Ekerwald Carl- Göran Läsa Innantill Och Bli E…
Ekerwald Carl- Göran Läsa Innantill Och Bli E…
Beskrivning av Ekerwald Carl- Göran Läsa Innantill Och Bli E…

När Stevenson han som skrev Skattkammarön av läkare fick veta att allt hopp var ute erbjöd man honom samtal med en präst. Stevenson sade: Låna mig hellre Horatius dikter. Han läste – och tillfrisknade.
När Samuel Becketts bror Frank låg döende i cancer högläste Samuel för honom – Stevenson.
Och när van Gogh i ett anfall av urinstämma fick blåsan tappad genom en inte alltför fin kateter stillade han smärtan med Dickens David Copperfield.
I Läsa innantill – och bli en annan visar Carl-Göran Ekerwald med många exempel hur skönlitteraturen gör nytta. Fastän få författare vill höra talas om att han eller hon är nyttig – men de är det utan att veta om det.
Skönlitteraturen kan påverka humöret tina upp vår frusna känsla och tankeförmåga. Den kan väcka aptit på livet fungera som öronväckare (och eventuellt ge en välbehövlig örfil). Den kan underhålla – hålla under – när vi riskerar att trampa igenom.
Panurge hos Rabelais hade till uppgift att slänga en näve salt i de sovande och snarkande dryckesbrödernas vidöppna gap för att väcka dem och återge dem törstens välsignelse. Så menar Carl-Göran Ekerwald kan – och bör – också skönlitteraturen fungera.
CARL-GÖRAN EKERWALD är författare – en av våra främsta essäister. Inte minst har hans böcker i serien liv och tänkesätt om bl.a. Nietzsche Shakespeare Voltaire och – nu senast – Horatius rönt stor uppskattning av både kritiker och läsare.

Läs mer om Ekerwald Carl- Göran Läsa Innantill Och Bli E…...


Sök bästa pris på Ekerwald Carl- Göran Läsa Innantill Och Bli E… hos: