Edholm Dag Orgelliv – Sju sekel i Stockholms…

Edholm Dag Orgelliv – Sju sekel i Stockholms…
Edholm Dag Orgelliv – Sju sekel i Stockholms…
Beskrivning av Edholm Dag Orgelliv – Sju sekel i Stockholms…

Orgelliv – Sju sekel i Stockholms stifts kyrkor

Orgeln är kyrkans instrument framför alla andra. Inget kan som orgelklangerna fylla valven i den stora katedralen och vara lika självklart i det lilla kapellet. För orgeln finns inga begränsningar. Späda flöjter och änglastämmor samsas ibland med smattrande trumpeter och kontrabasuner i ett och samma instrument. Orgeln kan vara som en hel symfoniorkester.

Stommen i Orgelliv är en inventering av 177 orglar i 117 av Stockholms stifts kyrkor. Inventeringen är utförd av Dag Edholm som i boken även skriver om orgelns tidigaste historia. Instrumenten har dokumenterats och karakteriserats. Här finns också uppgifter om kyrkornas tidigare orglar de äldsta kända från 1436 liksom en beskrivning av kyrkobyggnaderna som sätter in instrumenten i deras rumsliga sammanhang. Hundratals nytagna fotografier visar orglarna som de konstfulla stycken arkitektur som de många gånger är.

I boken möter du även människorna som dras till instrumentet den passionerade organisten och lyssnaren den hantverksskicklige orgelbyggaren nyfikna barn och ungdomar som lär sig spela deras inspirerande lärare och många fler.

Utöver Dag Edholm har Erika Alfredsson Bohlin Jan-Åke Engfors Christina Nilsson Gabriella Sjöström Axel Unnerbäck Mattias Wager och Michael Waldenby medverkat som skribenter.

För nytagna fotografier står Magnus Aronson och Mats Åsman.

Boken är på 304 sidor och är inbunden i hårda pärmar med skyddsomslag. Formatet är 230 x 300 mm.

Till boken hör två nyproducerade musik-cd där 16 orglar får representera den bredd och klangrikedom som finns i det samlade orgelbeståndet i kyrkorna i Stockholms stift.

Läs mer om Edholm Dag Orgelliv – Sju sekel i Stockholms…...


Sök bästa pris på Edholm Dag Orgelliv – Sju sekel i Stockholms… hos: