Didi- Huberman Georges Gruvgas – Essän Vrede…

Didi- Huberman Georges Gruvgas – Essän Vrede…
Didi- Huberman Georges Gruvgas – Essän Vrede…
Beskrivning av Didi- Huberman Georges Gruvgas – Essän Vrede…

En katastrof påstår sig sällan vara en katastrof. Och det är lätt att säga i ljuset av ett absolut förgånget att ’det var en katastrof’ då allt har exploderat och många redan är döda. Likaså är det enkelt att säga om allt möjligt om en absolut framtid att ’det blir en katastrof’ eftersom allt möjligt en gång kommer att försvinna i en varaktig eller plötslig ödeläggelse. Men det är mycket svårare att säga: ’där är katastrofen nu kommer den’.

I sin essä Gruvgas undersöker Georges Didi-­Huberman vår kulturella och mentala katastrofberedskap med utgångspunkt i bland annat gruvolyckor Rocío Márquezs flamenco Walter Benjamins historieuppfattning och Pier Paolo Pasolinis dokumentärfilm La rabbia Ursinnet (1963). Didi-­Huberman fördjupar sig i synnerhet i montagetekniken i denna konstnärligt och politiskt nyskapande film.

Gruvgas är en text om våra möjligheter att börja uppmärksamma det vi har blivit vana att inte behöva uppmärksamma se det vi inte visste gick att se.

Georges Didi-Huberman är filosof och konsthistoriker och verksam vid École des hautes études et sciences social i Paris. Han har publicerat en rad konsthistoriska och essäistiska verk. Didi-Huberman tilldelades i september 2015 Theodor W. Adorno-­priset för sin essäistik.

Läs mer om Didi- Huberman Georges Gruvgas – Essän Vrede…...


Sök bästa pris på Didi- Huberman Georges Gruvgas – Essän Vrede… hos: