de Waal Frans Empatins Tidsålder – Hur Natur…

de Waal Frans Empatins Tidsålder – Hur Natur…
de Waal Frans Empatins Tidsålder – Hur Natur…
Beskrivning av de Waal Frans Empatins Tidsålder – Hur Natur…

Girighet är bra. Girighet är rätt. Girighet fungerar. Girighet fångar själva den evolutionära andan.

I filmen Wall Street gör finansmannen Gordon Gekko (spelad av Michael Douglas) en förmodligen sann uttolkning av tids­andan. Men när det gäller den evolutionära andan tar han fel. Enligt modern forskning kan den knappast beskrivas som något allas krig mot alla. Människan har överlevt inte ­genom att konkurrera på liv och död utan genom att sam­arbeta och dela med sig av sina resurser.

På senare tid har antropologer psykologer ­biologer och neuroforskare kommit fram till att samarbets­förmåga rättvisekänsla och fredlighet är grundläggande delar av vår mänskliga­ natur – även om potentialen för våld och ­aggression också ryms där. Och denna mänskliga natur är dessutom en natur som vi delvis har gemensam med många andra djur som ­delfiner ­elefanter katter möss och apor.

Få personer är lika lämpade som Frans de Waal att berätta om dessa nya forskningsrön och vad de betyder­ för hur vi ska se på oss själva och hur våra samhällen ska organiseras. Han är en av världens ledande­ ­primatforskare och en modern efterföljare till Darwin. 2007 utsågs han av Time till en av vår tids hundra mest ­inflytelserika ­personer.

SAGT OM BOKEN

Skickligt och välunderbyggt argumenteras för ett mer nyanserat och realistiskt betraktelsesätt på oss själva och våra medresenärer. Och med en lång parad välvalda exempel påminns vi om vår benägenhet att ständigt underskatta vad djur är kapabla till. Torgny Nordin i GP

Populärvetenskap i ordets bästa bemärkelse. Edward Dolnick bookforum

Fräscht aktuell – en motvikt till idén om att alla djur – såväl mänskliga som andra – är alltigenom själviska och okänsliga. The Economist

Om Dawkins är Huxleys intellektuella arvtagare så måste de Waal vara Kropotkins. Medan Dawkins menar att biologin inte är särskilt behjälplig när det gäller att bygga
upp ett rättvist samhälle så är de Waal inte lika övertygad om att vi ligger i krig mot vår natur.
Eric Michael Johnson SEED

Frans de Waal för fram en häpnadsväckande mängd forskningsresultat som sticker hål på antagandet att djur saknar den egenskap som ofta betecknas som ’mänsklig’.
Publisher’s Weekly

Empatins tidsålder ger ett gott råd till alla konkurrens­inriktade så kallade realister: Lyssna till din inre apa.
O The Oprah Magazine

En tilltalande hyllning till den bättre delen av vår natur. Kirkus

OM FÖRFATTAREN

Frans de Waal tog sin filosofie doktorsexamen i biologi vid universitetet i Utrecht i sitt hemland Nederländerna varefter han 1981 flyttade till USA. I sin första bok Chimpanzee Politics jämförde han schimpansers intrigerande under maktstrider med mänskliga politikers agerande. Sedan dess har de Waal gjort jämförelser mellan primaters och människors beteenden när det gäller alltifrån aggression till moral och kultur. Hans böcker har gjort honom till en av världens mest kända primatologer.

Efter det att Frans de Waal hade upptäckt försoningsbeteendet hos primater grundade han det nya forskningsfältet för studier av konfliktlösning hos djur. Frans de Waal är idag professor vid institutionen för psykologi vid Emory University och chef för Living Links Center vid Yerkes National Primate Research Center i Atlanta. Han är ledamot av National Academy of Sciences och Kungliga nederländska vetenskapsakademien.

Läs mer om de Waal Frans Empatins Tidsålder – Hur Natur…...


Sök bästa pris på de Waal Frans Empatins Tidsålder – Hur Natur… hos: