Cristea George Athos. Munkarnas Rike

Cristea George Athos. Munkarnas Rike
Cristea George Athos. Munkarnas Rike
Beskrivning av Cristea George Athos. Munkarnas Rike

Här kommer inga kvinnor över tröskeln. Inte män heller utan specialtillstånd.
Munkrepubliken Athos som ligger på halvön Chalkidike i norra Grekland har länge stimulerat fantasin hos såväl troende som icke-troende. Den är en värld för sig med egna regler. Den är delvis självstyrande under grekisk överhöghet och ett andligt centrum för de ortodoxa kyrkorna. Idag bor där ungefär 1 400 munkar som lever som de gjort ända sedan kristna asketer bosatte sig där på 300-talet möjligen var det på 200-talet ingen vet säkert.
Platsen upptogs på Unescos världsarvslista 1988 och består av 20 östortodoxa kloster.
För att ytterligare markera Athos autonoma status har man börjat utge egna frimärken.
Under modern tid har kloster i Athos återkommande gånger brunnit. Eftersom klostren ofta ligger svårtillgängligt på höga berg är det svårt att ta sig dit med brandredskap och bränder blir ofta förödande.
George Cristea är en av mycket få sekulära män som fått besöka munkarna upprepade gånger och fått deras förtroende. Här ger han oss en övergripande introduktion till Athos från allra första början till i dag och berättar om hur munkarna lever idag på 2000-talet.
Boken är samtidigt en reseskildring från ett område med makalös natur och historia.
Förordet är skrivet av Erland Sellberg professor i idéhistoria.

George Cristea rumän som kom till Sverige på 1970-talet är mångsidig.Han är fotograf konsthistoriker författare och föreläsare. Han har varit lärare och forskare på Dramatiska Institutet i Stockholm fysiker vid universitetet i Bukarest och han har publicerat en rad böcker på skilda områden bl.a. Saharas gåtfulla klippmålningar och Se Rumänien.
Erland Sellberg är professor i idéhistoria vid Stockholms universitet och har tidigare gett ut ett antal böcker senast Kyrkan och den tidigmoderna staten.

Läs mer om Cristea George Athos. Munkarnas Rike...


Sök bästa pris på Cristea George Athos. Munkarnas Rike hos: