Cederberg Björn Berlinmuren – Berättelser Om…

Cederberg Björn Berlinmuren – Berättelser Om…
Cederberg Björn Berlinmuren – Berättelser Om…
Beskrivning av Cederberg Björn Berlinmuren – Berättelser Om…

Den nionde november i år är det 20 år sedan Berlinmuren föll. Det var världens mest kända hårdast bevakade och mest spektakulära gräns. Muren delade inte bara staden Berlin den var också den främsta symbolen för Tysklands Europas och hela världens delning mellan USA och Sovjet under det kalla kriget.
I början var muren bara taggtråd delvis köpt från Västtyskland och exporterad till DDR via Sverige. Senare blev muren nästan omöjlig att passera. Över 200 människor sköts ihjäl vid Berlinmuren.
Björn Cederberg tar oss med på en vandring längs den gamla muren i Berlin. Han har besökt staden flera gånger varje år sedan 1976. Han har också bott i Berlin i perioder.
Han berättar murens historia såsom han själv och flera andra upplevde den. Vi får träffa många människor: Ret Langmeyer som tillhörde den östtyska vaktstyrkan vid muren och som i dag undervisar i tyska för invandrare. Conny Schleime konstnär som vid en utställning i USA efter murens fall blev censurerad för att hennes konst inte var politiskt korrekt. Corinna Hoffman uppväxt i Västberlin som blev varse muren först när den föll. Wolfgang Templin oppositionell i DDR som idag jobbar med att kontrollera om alla dissidenter verkligen var demokrater.
Vi träffar också stasiförrädaren Sascha Anderson den östtyske punkaren Ingmar som flydde till den västtyska ambassaden där han tillbringade två månader tillsammans med 4.000 andra östtyskar. Vi träffar pastorn i Västberlin Hildebrandt som sålde en kyrka till öst som sen sprängdes. Idag är pastorn chef för murmuséet. Vi träffar en mängd människor som Cederberg lärt känna under sina många år i Berlin. Dessutom berättas givetvis historiken murens förhistoria.

Björn Cederberg debuterade och slog igenom 2007 med boken Kamrat spion
Om Sverige i Stasiarkiven som hittills sålt i närmare 7.500 exemplar.

Läs mer om Cederberg Björn Berlinmuren – Berättelser Om…...


Sök bästa pris på Cederberg Björn Berlinmuren – Berättelser Om… hos: