Canetti Elias Förbländningen

Canetti Elias Förbländningen
Canetti Elias Förbländningen
Beskrivning av Canetti Elias Förbländningen

Språkforskaren Peter Kien vill bara vara i fred med sina tjugotusen böcker i våningen i Wien. Han har inte många försonande egenskaper: kall rigid misantropisk misogyn. Genom ett ödesdigert missförstånd blir han tvungen att gifta sig med sin hushållerska Therese. Vad som först liknar en praktisk lösning slutar som mänsklig samvaro ofta gör i katastrof.
Förbländningen från 1935 blev Canettis enda roman. En mänsklighetens vansinneskomedi om hur människor inte kan sluta behärska varandra. Respektabel är här endast maktmänniskan den starke bländar den svage. Canetti var sin onda tid på spåren långt före andra världskrigets utbrott.

Elias Canetti [19051994] föddes i Bulgarien men skrev på tyska och levde större delen av sitt liv i England. Förutom mästerverket Förbländningen är han känd för sin studie av människan som massvarelse Massa och makt [1960]. 1981 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Canetti registrerar klart och knivskarpt som Kafka. En av förra seklets märkvärdigaste romaner.
AFTONBLADET

Förbländningen är ett verkligt kraftprov. Med en prosa som präglas av en stark stilistisk medvetenhet beskriver Canetti skeenden som blir både absurt fantasifulla och groteskt demoniska. Den gestaltande kraften är helt Canettis egen han är en oefterhärmelig röst!
KRISTIANSTADSBLADET

All normal psykologi upplöses sakta men säkert när Canetti tar med läsaren i en serie hallucinatoriska fallstudier av tvångsföreställningar och paranoida fantasier som alla kretsar kring mer eller mindre osunda förhållningssätt till böcker.
SVENSKA DAGBLADET

I Förbländningen besparas ingen. Professor och möbelförsäljare doktor hushållerska och tjuv alla är under angrepp. Den obarmhärtiga kvaliteten i komedin bygger upp en av århundradets mest skräckinjagande litterära världar.
SALMAN RUSHDIE

Läs mer om Canetti Elias Förbländningen...


Sök bästa pris på Canetti Elias Förbländningen hos: