Borgen Johan Lillelord

Borgen Johan Lillelord
Borgen Johan Lillelord
Beskrivning av Borgen Johan Lillelord

Lillelord är den begåvade gossen sin mors ögonsten och tröst. Han heter Wilfred Sagen och tillhör en förnäm Krisianiafamilj. Han vet precis hur han skall bete sig på familjemiddagarna han är uppfostrad att behaga.
Men något i honom driver honom till utflykter från detta välordnade till de farliga fattigkvarteren. Då blir han den suveräne ledaren för pojkgängen han som aldrig behöver bli misstänkt när brotten upptäcks.
Han spelar ett spel och vet att han behärskar spelet. Han genomskådar de vuxnas lögner och förställning. Men samtidigt längtar han efter det äkta ärliga det som han funnit hos fiskarkvinnan på landet. Spänningen inom honom blir för svårhanterlig. Han måste dra sig undan han känner sig som i ett glasägg ett sådant som fadern höll i handen när han dog han blir stum. Första världskriget hotar och framtiden hotar familjen Sagen.
Översättning: Torsten Bohr.

Johan Borgen som tidigare har gjort sig känd i sitt hemland har med Lillelord tagit ett avgörande steg mot vidare berömmelse. Här visar han sig som mer än författare som en driven psykolog som steg för steg omärkligt men ändå påtagligt både avslöjar och förklarar en av dessa individer som lyckas dölja sitt liv genom att låtsas uppenbara det som smälter in i sin omgivning och därför lyckas skilja sig från den.
En sådan gestalt kan ej sättas i samband med begreppet happy end och Lillelord blir inte heller en angenäm förströelseläsning utan en psykologisk thriller med tragisk upplösning.

Signaturen Jac om första svenska utgåvan 1956

Läs mer om Borgen Johan Lillelord...


Sök bästa pris på Borgen Johan Lillelord hos: