Binet Laurent Hhhh

Binet Laurent Hhhh
Binet Laurent Hhhh
Beskrivning av Binet Laurent Hhhh

Navet i Laurent Binets intrikata dokumentärroman HHhH är ett av andra världskrigets mest omskrivna attentat det mot Reinhard Heydrich riksprotektor i Böhmen-Mähren och chef för Rikssäkerhets­överstyrelsen i Prag 27 maj 1942. Två män från den tjeckoslovakiska exilarmén angriper den bil Heyd­rich färdades i. Men angreppet med en kulspruta och en modifierad pansarvärnsgranat går inte riktigt som motståndsmännen har tänkt sig.
HHhH handlar nu inte enbart om attentatet dess förberedelser och konsekvenser utan formar sig också till ett porträtt av den person Adolf Hitler kallade Tredje rikets farligaste man. Vi får följa Heydrich från en förhållandevis ombonad barndom (där han i skolan kom att gå under det föga smickrande öknamnet geten) till rollen som fanatisk och outtröttlig förintelseorganisatör.
Binet nöjer sig emellertid inte med att återge det historiska förloppet han problematiserar även själva återberättandet själva fiktionen och för ett resonemang med sig själv och läsaren om den egna romanens utgångspunkter och framställningsform.

Titeln HHhH syftar på ett talesätt inom SS Himmlers Hirn heißt Heydrich Himmlers hjärna heter Heydrich så stort ansåg man nämligen Heydrichs inflytande på SS-chefen Heinrich Himmler vara.
Laurent Binet är född 1972 i Paris. Han har undervisat i franska och publicerat flera skönlitterära böcker. HHhH som i original utkom 2010 belönades med det prestigefyllda Goncourtpriset.

En extraordinär bok … en litterär triumf … Det är inte många bladvändare som är lika smart och originell som denna. /The Times

En ryslig historia som även råkar vara sann … av en begåvad ung författare /Guardian

Magnifik … oöverträfflig … som en blandning mellan ett grekiskt drama och en utmärkt thriller /Mario Vargas Llosa

HHhH tog mig med storm. En av de bästa historiska romaner jag läst. /Brett Easton Ellis

Läs mer om Binet Laurent Hhhh...


Sök bästa pris på Binet Laurent Hhhh hos: