Berger Thomas Little Big Man

Berger Thomas Little Big Man
Berger Thomas Little Big Man
Beskrivning av Berger Thomas Little Big Man

Många känner till filmen Little Big Man med ­Dustin Hoffman i ­huvudrollen. Få känner till romanen som filmen bygger på fastän den anses vara den främsta skönlitterära skildringen av Vilda Västern. Nu utges boken för första gången på svenska.

Under namnet Little Big Man växer den vite Jack Crabb upp bland cheyenneindianerna. Där lär han sig deras språk och seder – att uppskatta kokt hund till middag att klä ut sig till varg att älska med fyra fruar på en och samma natt och att slåss mot kavalleriet.

Men i perioder återvänder Jack Crabb till civilisationen. Där skaffar han en svensk fru och är med om att utrota ­buffeln. Han ­anlägger Union Pacific-järnvägen. Han utmanar Wild Bill Hickok på pistolduell och vinner. Han är ende vit som överlever slaget vid Little Bighorn. Allt detta enligt Jack Crabb själv. För det är nämligen han som – 111 år gammal – berättar historien.

Little Big Man är på samma gång underhållande skröna
­gripande tragedi och realistisk historieskildring. Thomas Berger lyckas med att som ingen annan levandegöra de fria prärieindianernas liv. Hans inlevelse i epoken har kallats övernaturlig.

FRÅN MOTTAGANDET I USA

En av 1960-talets absolut bästa romaner och utan konkurrens den bästa någonsin om Västern. New York Times Book Review

Den här Tom Berger är en jävel på att skriva. Little Big Man är ett epos av den typ som Mark Twain skulle ha kunnat ge oss. en underbar ­galen ­panoramisk uppförstoring. Henry Miller

Bättre än Huckleberry Finn – vildare tyngre tätare rikare roligare mer genljudande mer oroande … Det här är historia antropologi folklore – utan minsta fläkt av akademisk jargong. Mid-Century Review

Den överlägset bästa romanen om prärie­indianernas krig. Larry McMurtry

Ingenting mindre än ­ett mästerverk. Washington Post

En lysande roman om Västern skriven med oerhörd kraft fräck humor och absolut historisk precision. New York Times

OM FÖRFATTAREN

Thomas Berger född 1924 har skrivit över tjugo böcker. På svenska har tidigare ­utgivits romanen Grannar (1981). En fortsättning på Little Big Man The Return of Little Big Man utgavs 1999.

Thomas Berger är en av 1900-talets mest betydelsefulla författare i den engelskspråkiga världen. Times Literary Supplement

Läs mer om Berger Thomas Little Big Man...


Sök bästa pris på Berger Thomas Little Big Man hos: