Bedoire Fredric När Guldet Blev Till Järn- B…

Bedoire Fredric När Guldet Blev Till Järn- B…
Bedoire Fredric När Guldet Blev Till Järn- B…
Beskrivning av Bedoire Fredric När Guldet Blev Till Järn- B…

Brukspatronen Jean Bedoire var en av 1700-talets mer framträdande storföretagare. Han ärvde en osannolik förmögenhet som till största delen gick upp i rök i tidens finanskriser. Tjugo år gammal lämnade han Stockholms fina kretsar för att ägna sitt liv åt järnhantering i Bergslagen. Hans unga hustru dog när hon födde deras första barn. Framtiden förändrades när han tog steget att gifta om sig med sin dotters unga amma en duglig kvinna som skötte det stora hushållet och blev mor till åtta barn.
Framgångar och motgångar växlade. Ständigt verksam drev han på bygget av Strömsholms kanal var med om att exploatera lappmarkerna samt ledde det stora vallonbruket Gysinge. I sin ungdom hade han stött Gustav III vid statsvälvningen 1772 men som man av upplysningsandan tog han senare avstånd från kungens maktpolitik.
Hur var han egentligen han som på gamla dagar beskrivs som en elak liten gubbe som skrämde sina barnbarn? Ekonomisk historia vävs samman med det personliga ödet.

Bedoires bok om sin anfader blir en intressant läsning och ger viktiga bidrag för att förstå den industriella utvecklingen i vårt land under 1700- och 1800-talen.
-Bo Wettéus Hemmets vän

För att sammanfatta finns här mycket att hämta för läsare som intresserar sig för det liv och de människor som länge formade vår näst jordbruket viktigaste näring. Särskilt gläds man åt alla välvalda och fint återgivna illustrationer.
-Bo G Hall Gefle Dagblad

Läs mer om Bedoire Fredric När Guldet Blev Till Järn- B…...


Sök bästa pris på Bedoire Fredric När Guldet Blev Till Järn- B… hos: