Bauman Zygmunt Collateral Damage – Social Oj…

Bauman Zygmunt Collateral Damage – Social Oj…
Bauman Zygmunt Collateral Damage – Social Oj…
Beskrivning av Bauman Zygmunt Collateral Damage – Social Oj…

Uttrycket collateral damage har ett militärt ursprung och betecknar oavsiktliga civila offer och skador. Men det beskriver också hävdar Zygmunt Bauman i denna samling texter om den sociala ojämlikhetens utbredning och konsekvenser en allt mer påtaglig dimension av vårt samhälle.

Denna växande ojämlikhet uppfattas ofta som en fråga som har med ekonomi eller lag och ordning att göra men inte som ett allvarligt hot mot samhället som sådant eller som ett problem som på ett eller annat sätt drabbar alla. Mycket i dagens politik inklusive retoriken om den imaginära kategori som har fått namnet underklass går enligt Bauman att förklara som ett försök att undvika att tala om ojämlikhetens befintlighet och omkostnader. I en konsumtionsinrikad och vinstfixerad kultur är det de fattiga som är mer eller mindre självskrivna i rollen som oavsiktliga offer och som stigmatiseras i dubbel bemärkelse som oviktiga och ovärdiga. Bauman menar att den explosiva blandningen av växande ojämlikhet och ökande mänsklig utsatthet riskerar att bli ett av det här århundradets allvarligaste problem.

»Bauman äger en sällsynt närmast poetisk förmåga att slå broar mellan läsarens dagliga erfarenheter och globala misärer.»
– Maciej Zaremba i DN

»Ju äldre Bauman blir desto mer samtida blir han. Han är förkrossande à jour med nya böcker aktuella teveprogram dagsfärska tidningar. Mest av allt vill denne vittberömde socio­log förstå varför saker och ting är som de är .»
– Sara Danius i DN

»Jag gillar Bauman. Han är upprörd och har en passionerad fingertopps­känsla för samtiden som yngre bara drömmer om.»
– Per Wirtén i Expressen

Läs mer om Bauman Zygmunt Collateral Damage – Social Oj…...


Sök bästa pris på Bauman Zygmunt Collateral Damage – Social Oj… hos: