Ander Gunilla Bomull – En Solkig Historia

Ander Gunilla Bomull – En Solkig Historia
Ander Gunilla Bomull – En Solkig Historia
Beskrivning av Ander Gunilla Bomull – En Solkig Historia

Varifrån kommer bomullen i en t-tröja för 69 konor? Ingen i branschen tycks kunna besvara den frågan. Och varför skulle någon vilja veta det? En ny tröja gjord av 100 procent ren mjuk bomull till priset av två koppar kaffe det är väl bara att slå till?
Den här boken förklarar varför det inte är riktigt så enkelt.
Följ med Gunilla Ander på en resa till diktaturens Uzbekistan. Här odlar bönder bomull under hot och skolbarn tvingas ut i skördearbetet. Här ligger också den uttorkade och förgiftade Aralsjön en av jordens värsta ekologiska katastrofer.
Färden går vidare till USA vars regering betalar ut ofantliga summor i stöd till bomullsodlare. Det har fått världsmarknadspriset att sjunka som en sten.
Hennes nästa anhalt är Västafrika där tio miljoner människor är helt beroende av inkomsterna från bomullsodlingen. Fyra länder i området tröttnade på att inte kunna överleva på sin främsta exportprodukt och blåste till strid mot USA. Världshandelsorganisationen WTO gav Cotton 4 rätt men det bekymrar inte USA och prisdumpningen bara fortsätter.
Resan går också bakåt i historien till handeln längs Sidenvägen till den industriella revolutionens England och till den andra slavvågen i den amerikanska Södern. Idag har bomullsmaktens tyngdpunkt förflyttats till Kina.
Bomull en solkig historia är en tankeställare som hjälper oss till sjystare köp.

Läs mer om Ander Gunilla Bomull – En Solkig Historia...


Sök bästa pris på Ander Gunilla Bomull – En Solkig Historia hos: