Ambjörnsson Fanny Rosa – Den Farliga Färgen

Ambjörnsson Fanny Rosa – Den Farliga Färgen
Ambjörnsson Fanny Rosa – Den Farliga Färgen
Beskrivning av Ambjörnsson Fanny Rosa – Den Farliga Färgen

»Jag blir gladare när jag tar på mig nåt starkt. Och rosa är väldigt starkt och glatt för mig. Jag tänker att även andra blir glada när man syns eller när man har nåt fi nt på sig.

Rosa är en färg som väcker känslor alltifrån vällust och begär till avsky och hat. Men vad är det som gör färgen så laddad?
Varför kan en man bära rosa skjorta utan att väcka uppmärksamhet i vissa sammanhang men anses provocerande om han gör det i andra? Vad betyder rosa för unga feminister? Och varför är en del föräldrar tveksamma till att klä sina döttrar i rosa medan flickorna själva gärna frossar i färgen?
I Rosa den farliga färgen försöker Fanny Ambjörnsson ta reda på vad människor menar när de säger sig älska rosa och vad de hatar och känner sig äcklade av. Genom att undersöka betydelsen av en rosa herrskjorta den rosa prinsessfasen och rosa motstånd granskar hon vad färgen står för här och nu. Och vad människors attityder till rosa säger oss om vår samtid.

Fanny Ambjörnsson är socialantropolog och genusforskare
vid Stockholms Universitet. År 2004 utkom hennes hyllade doktorsavhandling I en klass för sig. Hon har bland annat skrivit Vad är queer? (2006) samt medverkat i antologierna Queersverige (2005) Motstånd (2009) Livslinjer (2010) och Den moderna homofobin (2011). Hon är bosatt i Stockholm.

Läs mer om Ambjörnsson Fanny Rosa – Den Farliga Färgen...


Sök bästa pris på Ambjörnsson Fanny Rosa – Den Farliga Färgen hos: